Your choices

In onze configurator kan je jouw fiets zelf samenstellen zodat je een op maat aangepaste racefiets krijgt. Hierbij kan je zelf de kleur van het frame en het logo bepalen, en nog aangeven of je liever een glanzende, metallic of matte racefiets wilt. Daarnaast heb je verschillende opties in wielen, remmen en groepen. Omdat we het belangrijk vinden dat jouw PART helemaal bij je past. Vind je het lastig om online een fiets samen te stellen of wil je nog meer informatie over de opties? Maak dan een afspraak in onze showroom of neem contact met ons op. We bespreken graag alle opties voor jouw PART, er is namelijk nog meer mogelijk dan de opties in onze configurator! Bespreek jouw wensen met ons, zodat we kunnen kijken wat we voor je kunnen betekenen. Daarnaast heb je heel keuze in kleuren waar we stalen van hebben liggen zodat je ze goed kunt bekijken en kiezen in de showroom! 

Opties in groepen

Bij PART werken wij standaard enkel met Shimano groepen omdat die voor de meeste fietsers de meeste voordelen gebundeld hebben, zoals: hele hoge kwaliteit, betrouwbaarheid, wereldwijde verkrijgbaarheid, keuzemogelijkheden en een heel fijnmazig servicenetwerk. Dat betekend dat jij jouw PART overal kunt laten onderhouden zonder dat er technische problemen of beperkte verkrijgbaarheid van onderdelen zijn. Wel zo’n prettig idee volgens ons.

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de naam. Dit maakt het vergelijken niet echt makkelijk als je niet met deze naamgeving bekend bent. Daarom vind je hieronder de verschillende groepen van Shimano voor de racefiets in de juiste volgorde. Beginnend bij de groepen voor startende fietsers of fietsers die gewoon wat minder intensief fietsen. Oplopend naar meest geavanceerde groepset met hoogste kwaliteit, de hoogste prijs en het laagste gewicht.

Bij PART hebben we ervoor gekozen om verschillende opties in afmontage te geven, afhankelijk van budget, wensen en gebruik, zodat jij een PART kan kiezen die volledig bij jou past. In veel productbeschrijvingen van racefietsen zie je de term 'groep' terugkomen. Naast het frame en de wielen bepaalt deze zogenaamde groep de uiteindelijke kwaliteit en de prijs van een fiets. Toch kan deze benaming voor enige onduidelijkheid zorgen. Tijd voor een stukje uitleg.

Als de term 'groep' gebruikt wordt, dan wordt hiermee het pakket van onderdelen bedoeld dat in verband staat met het schakelwerk en de aandrijving van de fiets. We hebben het dan over zaken als shifters, remmen, cranck, voor- en achterderailleur, ketting en cassette. Deze onderdelen bij elkaar worden een groep of groepset genoemd en worden gebruikt bij de opbouw (afmontage) van fietsen. 

Elke fabrikant heeft een aantal groepen van verschillende kwaliteitsniveaus in het assortiment. Deze verschillende groepen worden aangeduid met een eigen naam of nummer, bijvoorbeeld Ultegra of Tiagra. Een groepset bevat onderdelen van vergelijkbare kwaliteit. Het kwaliteitsverschil tussen de groepen is merkbaar in de snelheid en betrouwbaarheid van het schakelen, duurzaamheid van de onderdelen, afwerking van de onderdelen en het totale gewicht. Je zult veel op de fiets moeten zitten om het verschil in schakelprestaties en duurzaamheid op te merken. Als je af en toe in de zomer een klein rondje fietst kun je jezelf afvragen of de allerduurste groep wel een slimme investering is.

Bij het fabriceren van nieuwe fietsen wordt er vaak gekozen voor onderdelen uit dezelfde groep. Als er gezegd wordt dat een fiets is afgemonteerd met Shimano Tiagra, dan worden er voornamelijk onderdelen uit de Tiagra groep gebruikt. Soms kiezen fabrikanten ervoor om bij de opbouw van een fiets gebruik te maken van een mix van onderdelen uit verschillende groepen. Er wordt dan gekozen voor een hogere kwaliteit bij onderdelen die in het zicht zitten, zoals de shifters en derailleurs. Onderdelen die relatief snel slijten komen dan uit een mindere groep. Op die manier proberen fabrikanten de aanschafprijs ogenschijnlijk wat lager te houden of een hogere winstmarge te bereiken. Wij vinden dat een verkeerde keuze!

Bij PART mixen we geen onderdelen van hoge met lagere kwaliteit. Wij vinden dat als je verwacht een bepaald kwaliteitsniveau te kopen dat je dat ook moet krijgen. Sterker nog, al onze fietsen krijgen het hoogste niveau ketting gemonteerd en dat merk je tijdens het schakelen en in de levensduur. 

De Shimano 105 groep is de beste keuze als je op zoek bent naar een hele goede prijs/kwaliteitsverhouding en jouw racefiets gebruikt voor normaal sportief gebruik. Het verschil in kwaliteit tussen 105 en Ultegra is veel kleiner dan vaak gedacht, de 105 groep is vooral iets zwaarder en op gedetailleerde afwerking is wat bespaard. Het schakelen is ook iets minder snel dan bij de duurdere groepen, maar dit verschil merk je pas echt onder zware belasting

De Shimano Dura Ace groep is het paradepaardje van Shimano en echt iets voor jou als je kiest voor topkwaliteit. Fietsen afgemonteerd met Dura Ace zie je terug in het profpeloton en bij de fanatieke amateurs voor wie alleen het allerbeste goed genoeg is. De snelheid en de precisie van het schakelen van de Dura Ace groep zijn subliem en het gewicht van de onderdelen is minimaal. Dura Ace is verkrijgbaar met een elektronische (Di2) of mechanisch bediening. In 2016 is de nieuwste versie van Dura Ace gelanceerd, de groep is in deze nieuwe uitvoering ook beschikbaar met hydraulische schijfremmen. Als je jezelf heel erg wilt verwennen en budget geen belemmering is, dan is dit een fantastische keuze voor jou!

De Ultegra groep is de perfecte keuze voor de veeleisende fietsster die het maximale van haar materiaal vraagt, maar niet per sé met het allerduurste en mooiste materiaal hoeft te fietsen. Shimano Ultegra is de versnellingsgroep voor fietsers die de beste prijs/kwaliteit verhouding willen hebben. Deze groep doet qua schakelprestaties weinig onder voor Dura Ace, maar is een stuk beter te betalen. Bijna alle technieken van Dura Ace worden meegenomen, alleen is het materiaal dat gebruikt wordt iets goedkoper. Hierdoor is het gewicht iets hoger en zien de onderdelen er een fractie minder gesoigneerd uit. De Shimano Ultegra is verkrijgbaar met een mechanische of elektronische bediening.

Je zag de afkorting al een paar keer voorbijkomen. Di2 is de techniek van Shimano om de bediening van de derailleurs via een elektronische bediening te laten verlopen. Op die manier kun je “nog” lichter en heel precies schakelen. Onze frames zijn geschikt voor de montage van Di2 groepen. Als je Di2 materiaal wilt gebruiken moet je er wel rekening mee houden dat de accu opgeladen is als je wilt gaan fietsen, maar dat valt in de praktijk wel mee omdat je lang kunt schakelen op een volle accu. Di2 vraagt wel een extra investering. De techniek is vooral heel erg mooi als je jezelf enorm wilt verwennen.

Opties in remmen

De remmende voorsprong!

Bij PART hebben we de overtuiging dat je hard en goed moet kunnen remmen om sneller te rijden. Alleen op de baan zijn remmen overbodig. Hoe later jij kunt remmen des te meer voorsprong kun je creëren. Al onze fietsen zijn alleen leverbaar met schijfremmen. 

Naast harder en beter remmen geeft jou als berijder en ons als bouwer ook heel veel extra designruimte. Banden- en wielmaten kunnen we eenvoudiger mee spelen en het geeft een 'cleaner' uiterlijk.

De schijfrem werkt op bijna elk gebied beter dan de conventionele rem en wordt door velen gezien als de toekomst voor de racefiets. Bij PART zijn we echt overtuigd van de enorme toegevoegde waarde van de schijfrem. Je kan de remkracht bij een schijfrem namelijk veel beter doseren, waardoor je meer controle krijgt tijdens het fietsen. 

Ten opzichte van de conventionele rem, werkt de schijfrem veel beter bij nat weer. Zo kan je bij alle weersomstandigheden rekenen op een goede remkracht, omdat je niet eerst het vuil van je velgen hoeft af te remmen. Hierdoor sta je in natte weersomstandigheden meters eerder stil en dat kan het verschil maken tussen een aanrijding of een veilige stop. Door de schijfrem kan je bredere banden met een lagere rolweerstand monteren, waardoor je nog comfortabeler en met meer grip en snelheid kunt rijden. Omdat er geen slijtage op de velg plaatsvindt, kunnen je wielen ook nog eens langer mee! Door de schijfrem zit de wrijvingswarmte van de rem niet direct op je velg, waardoor je ook tegen een klapband door oververhitting afscheid kan nemen!

PART rust haar fietsen uit met de laatste standaard van beschikbare technieken. We gebruiken steekassen voor een stijvere montage van de wielen, zodat je torderen en piepende remmen voorkomt. Daarnaast maken we gebruik van de compacte flat mount montage van de remklauwen en we gebruiken alleen hydraulische remmen omdat die veel constanter presteren. We hechten namelijk veel waarde aan jouw veiligheid!

Opties in wielen

Bij PART kan je naast de kleur, afwerking, remmen, groepen en maat ook nog kiezen welke wielen je op jouw racefiets wilt hebben. Hierbij kan je kiezen uit wielen van verschillende hoogtes en materialen. Voor onze optionele carbon wielen werken wij samen met het Nederlandse merk Scope. Dit merk staat bekend om zijn ongelooflijk goede prijs/kwaliteitverhouding. Bij Scope hebben ze keuze uit verschillende velghoogtes en kan je daarnaast nog kiezen welke bandenkleur je wilt. Hierdoor kan jij altijd een wielset vinden die bij je past. 

Ook onze standaard maar zeker geen budget wielset van Shimano is van hoge kwaliteit, bewezen betrouwbaar en staan bekend om hun lange levensduur. Deze wielen hebben een hele goede lagering, waardoor je een lagere rolweerstand krijgt en zijn makkelijk te onderhouden.

De R3 van Scope is door het minimale gewicht een ideale wielset voor een comfortabele klim in de bergen! Kies je voor conventionele remmen? Dan worden deze carbon wielen met speciale Scope remblokken geleverd zodat je met maximale veiligheid kan remmen. De wielen van Scope zijn de best remmende carbon wielen op de markt en zijn daarnaast tubeless ready. Een ideale combinatie met de schwalbe Pro 1 tubeless banden. 

Onze optie voor de PART 3 mountainbike.

Dit is wat Scope er zelf over zegt:

When starting this project, it was the aim of Scope to develop the best-in-class off-road wheelset for the use in gravel bikes and XC mountain bikes. Where most of their competitors are focusing on one specific area like; weight, lateral stiffness, comfort, or durability, it was the aim of both co-founders; Rik Kusters and Nieck Busser, to combine all  the important product characteristics into one all-round off-road wheelset.

De R4 is het meest allround wiel van Scope. Deze wielset is zowel geschikt voor een serieuze klim in de bergen, als een snelle rit op de weg! Kies je voor conventionele remmen? Dan worden deze carbon wielen met speciale Scope remblokken geleverd zodat je met maximale veiligheid kan remmen. De wielen van Scope zijn de best remmende carbon wielen op de markt en zijn daarnaast tubeless ready! Een ideale combinatie met de schwalbe Pro 1 tubeless banden. 

De R5 is een aerodynamische wielset. Dit is de ideale keuze voor de echte snelheidsduivels die tot het uiterste willen gaan. Kies je voor conventionele remmen? Dan worden deze carbon wielen met speciale Scope remblokken geleverd zodat je met maximale veiligheid kan remmen. De wielen van Scope zijn de best remmende carbon wielen op de markt en zijn daarnaast tubeless ready! Een ideale combinatie met de schwalbe Pro 1 tubeless banden.