Experience It’s just a hill get over it!!

It’s just a hill get over it!!

Langzaam gaat de wereld weer open, we kunnen weer in kleine groepjes de weg op en het weer is fantastisch. De heuvels en de bergen lonken weer voorzichtig naar ons. De Duitse grens is geen belemmering meer en ook Limburg wordt weer wat toegankelijk (mits we maar respect voor de locals blijven hebben).  Je kunt ervan houden of er een bloedhekel aan hebben, maar klimmen hoort bij fietsen als mosterd bij de bitterballen. Sommigen van ons willen graag records pakken terwijl anderen gewoon blij zijn als ze boven komen.

Ben jij niet zo’n goede klimmer of wil je nog beter worden? Dan hebben we hier een paar tips voor je: 

Fiets klim | PART Cycling

 

Training!

Hoe meer heuvels en bergen jij in je trainingsritten kunt incorporeren des te beter word je erin. Als je ze constant vermijdt dan ga je altijd lopen harken als je ze in een tourtocht tegenkomt. Door meer te klimmen groeit ook je zelfvertrouwen en zal een klim een minder grote uitdaging zijn.

 

Cadans en souplesse.

Een regelmatige cadans is essentieel wanneer je aan het klimmen bent. 80 tot 90 omwentelingen per minuut is het doel. Op deze manier voorkom je dat jezelf te snel “opblaast” aan het begin van de klim en dan is de pret wel over. Souplesse is ook beter voor je gewrichten en zorgt ervoor dat je langer “in het zadel” kunt blijven. Als je merkt dat je altijd aan het zwoegen bent tijdens het klimmen is het goed om te kijken of je geen ander verzet nodig hebt. Lichtere verzetten zijn geen teken van zwakte maar van intelligentie. 

 

In het zadel blijven.

Op langere en meer geleidelijke klimmen is in het zadel blijven de meest efficiënte manier van klimmen. De juiste techniek kan je helpen een betere verdeling tussen vermogen en snelheid aan te houden. Probeer te voorkomen dat je naar voren gaat kruipen op je zadel. Gebruik je core stability (super belangrijk bij het fietsen), let op je cadans, houd je handen relaxed op je je stuur, armen lichtjes gebogen en je schouders ontspannen. Op deze nare geef je jouw longen de ruimte uit te zetten en stel je jezelf in staat maximaal zuurstof op te nemen. Je mindset kun je nu het beste richten op je trapritme en ademhaling. Probeer die stabiel en diep te houden.

 

Weet waar je mee bezig bent!

Als jij weet welke klim je aan het doen bent en wat jouw conditie is heb je enorme voordelen. Informatie over een klim kun je op diverse sites vinden zoals bijvoorbeeld klimtijden.nl. Het mentale voordeel van deze kennis kan enorm zijn. Als jij weet hoeveel kilometer een klim is en welke percentage, of er zone’s zijn waar je even je benen kunt laten herstellen, waar er steile stukken zijn en je uit het zadel moet etc. Dit kan je rust geven en dus de mogelijkheid om op je cadans en je ademhaling te blijven letten. Persoonlijk merk ik dat hier een hartslagmeter of een vermogensmeter je heel erg kan helpen om binnen je mogelijkheden te blijven. 

Als jij je kracht goed kunt verdelen in lijn met de klim heb je de mogelijkheid sterk te eindigen in plaats van halverwege te moeten stoppen. Kennis van de klim en jezelf is dus puur strategie bepalend!

 

Dansen op je pedalen.

Op steile, korte sprintjes naar boven is het effectief om uit het zadel te komen. De grote tip hier is om je ellebogen lichtjes gebogen te houden en je triceps te gebruiken om je lichaam goed in balans te houden. Bijkomend voordeel is dat je ook je core beter gebruikt en dat je, je borst meer naar voren en lager kunt brengen. Hierdoor komt je bekken ook in een betere klimpositie. Dit komt omdat je hierdoor in staat bent de hoek van up- en downstroke te verbeteren en daardoor meer vermogen kunt genereren met een gelijke inzet. Pure winst dus!